Advies over de uitbreiding van het tijdelijk project ‘schoolbank op de werkplek’ Advies over het besluit van de Vlaamse Regering tot uitbreiding van het tijdelijke project 'schoolbank op de werkplek' rond duaal leren en houdende diverse maatregelen betreffende het stelsel van leren en werken en het buitengewoon secundair onderwijs

Ter voorbereiding van de organieke implementatie van duaal leren in het secundair onderwijs, startte de Vlaamse overheid het tijdelijk project ‘Schoolbank op de werkplek’. De eerste duale trajecten gingen van start in het schooljaar 2016-2017, in 2017-2018 werden er opleidingen toegevoegd. Doordat de invoering van duaal leren werd uitgesteld naar 1 september 2019, wordt het tijdelijk project ‘Schoolbank op de werkplek’ voor 2018-2019 uitgebreid naar een aantal nieuwe opleidingen.

De Vlor vindt het positief dat de Vlaamse Regering een jaar extra tijd neemt om ervaring op te doen in proeftuinen. De raad heeft wel enkele voorstellen:

  • Bij de selectie van de opleidingen moeten er ook voldoende andere dan nijverheidstechnische opleidingen worden meegenomen;
  • De deelnemende onderwijsinstellingen moeten dezelfde financiële stimuli krijgen. Nu is er alleen voor de Syntra een vast bedrag bepaald.
  • Voor de leerlingen die op 1/9/2018 instappen in tweejarige opleidingen, moet worden voorzien dat ze voor de looptijd van hun opleiding zekerheid hebben over het statuut, vergoeding etc.
Download hier het volledige advies (PDF, 150.74KB)