Advies over nieuwe kwalificatiebenamingen DBSO vanaf het schooljaar 2007-2008

Elk jaar brengt de Raad Secundair Onderwijs advies uit over voorgestelde nieuwe benamingen van kwalificatiegetuigschriften in het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De centra DBSO kunnen daarvoor zelf voorstellen doen aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten.

De raad beoordeelt de voorstellen voor nieuwe opleidingen op hun specifieke DBSO-karakter, arbeidsmarktgerichtheid, inhoud, benaming en argumentatie. De raad gaf een gunstig advies over drie voorgestelde kwalificatiebenamingen:

  • Animator in de evenementensector (rubriek Sport en vrije tijd) op voorwaarde dat twee bestaande opleidingen afgebouwd en geschrapt worden: “Activiteitenbegeleider in de toeristische sector” en “Entertainer”.
  • Assistent flexodrukker (rubriek Grafische nijverheid).
  • Installateur alarminstallaties op voorwaarde dat het DBSO-centrum erkend wordt als opleidingscentrum door Binnenlandse Zaken. De voorgestelde benaming Beveiligingstechnieker vond de raad te algemeen.

Als de minister de voorgestelde benamingen goedkeurt, kunnen DBSO-centra vanaf volgend schooljaar de opleiding organiseren en het kwalificatiegetuigschrift uitreiken.

Download hier het volledige advies (PDF, 45.17KB)