Advies over voorstellen nieuwe kwalificatiebenamingen DBSO

Zoals elk jaar heeft de Raad Secundair Onderwijs advies uitgebracht over nieuwe benamingen die kunnen voorkomen op de kwalificatiegetuigschriften van het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De voorstellen voor nieuwe benamingen beoordeelt de raad aan de hand van een aantal criteria. De opleiding moet gericht zijn op een duidelijke functie en op de arbeidsmarkt. De benaming moet de inhoud dekken en mag niet tot verwarring leiden met bestaande benamingen uit het secundair onderwijs.

De raad gaf een gunstig advies voor de benamingen “vrachtwagenchauffeur” en “operator en co-operator van textielmachines”. De laatste twee benamingen zouden volgens de raad meteen de hele reeks bestaande benamingen in de rubriek Textiel kunnen vervangen. De raad stelt voor om vanaf 1 september 2005 de benamingen “aandraaier-aanknoper”, “hulpwever”, “operator kaarden”, “spinner-aftrekker”, “textielverver”, “tufter”, “vlakbreier” en “wever” te schrappen.

Het voorstel voor de benaming “multimedia technicus” kreeg een negatief advies. “Technicus” is tot nu toe nooit gebruikt voor een DBSO-opleiding en lijkt te sterk op de TSO-richting multimediatechnieken. Het takenpakket van de opleiding is ook niet dat van een technicus. De raad stelt voor hierover eerst te overleggen met CEVORA en de grafische sector.

Download hier het volledige advies (PDF, 81.66KB)