Seminarie: Onderwijsloopbaanbegeleiding, met focus op instroom in technische en arbeidsmarktgerichte opleidingen

Een goede studiekeuze maken vergt een goede voorbereiding, die al start in de basisschool. Tijdens dit seminarie wilden we een zicht krijgen op initiatieven die het studiekeuzeproces van kinderen en jongeren kunnen ondersteunen. De focus lag voornamelijk op de instroom in technische en arbeidsmarktgerichte opleidingen.

Het was een inspirerende voormiddag, waarin volgende topics aan bod kwamen:

  • Versterken van de transitie onderwijs-arbeidsmarkt van jongeren in een kwetsbare situatie (Nele Vanheeswijck, SERV)

De commissie Diversiteit van de SERV bracht een tijdje geleden dit advies uit en deed verschillende aanbevelingen om ervoor te zorgen dat de transitie van onderwijs naar arbeidsmarkt van kwetsbare jongeren verbeterd kan worden. Want de cijfers liegen er niet om: 9,6% van de kortgeschoolde jongeren volgt geen opleiding of is niet aan het werk. Voor jongeren met een migratieachtergrond loopt dat op tot 13,4% en voor jongeren met een handicap of chronische ziekte zelfs tot 30,5%. Stof tot nadenken.

  • Toekomstvisie op de Sid-Ins (Jean-Luc Fasseur, SERV en Kelly Colman, Liberform)

We wierpen een blik op de droom over Kennis- en toekomstdagen, een term die uit Zweden komt. Deze visie heeft een veel bredere uitwerking van de huidige Sid-Ins voor ogen, met ruimte voor inspiratie, reflectie en de eigenlijke beurs, voor een groter doelpubliek. Kan deze droom werkelijkheid worden? 

  • Voorstelling van Het Beroepenhuis (Sara Kooyman, coördinator Het Beroepenhuis vzw)

Het Beroepenhuis in Gent biedt aan leerlingen uit de 3de graad lager onderwijs en de 1e graad secundair onderwijs de mogelijkheid om zich op een actieve manier onder te dompelen in verschillende beroepen en hun eigen talenten te ontdekken. Maar het Beroepenhuis heeft daarnaast ook nog een mooi aanbod op verplaatsing en enkele Europese projecten. 

  • Voorstelling werking Vlajo en de link naar onderwijsbeleid en onderwijsloopbaanbegeleiding (Peter Coenen, directeur Vlajo en Ben Peeters, hoofdcoördinator Secundair Onderwijs Vlajo)

Vlajo is door velen gekend voor de mini-ondernemingen op scholen. Maar Vlajo doet nog veel meer, bijv. het dichter bij elkaar brengen van onderwijs en bedrijfsleven, inzetten op de 21e eeuwse vaardigheden, het ondersteunen van de eindterm Ondernemingszin met een specifiek aanbod, kwaliteitsvol lesmateriaal voor leraren voorzien, … We kregen een mooi en interessant overzicht van alle mogelijkheden voor scholen. 

  • Voorstelling Talentcenters (Julie Beysens, VOKA, en Stijn Schelfout, UGent)

Er zijn momenteel al 7 Talentcenters in Vlaanderen actief. In een Talentcenter worden leerlingen uit het 6de leerjaar en de 1e graad secundair onderwijs op 4 vlakken getest: interesses, niet-cognitieve vaardigheden, cognitieve vaardigheden en technische vaardigheden. Nadien krijgen de leerlingen een talentenrapport. Wat is de wetenschappelijke onderbouwing van die testen? Hoe ziet een talentenrapport eruit? Dat, en nog veel meer, kwam aan bod tijdens de voorstelling over de Talentcenters.