De geletterdheidskloof dichtenAdvies naar aanleiding van de resultaten van het PIAAC-onderzoek
De PIAAC-resultaten tonen aan dat de kloof tussen toppresteerders en laagpresteerders in geletterdheidsvaardigheden in Vlaanderen significant is toegenomen tegenover 2012. De Vlaamse Onderwijsraad blijft overtuigd van het grote belang van die vaardigheden om ten volle te kunnen participeren aan de maatschappij. Wij willen niet toestaan dat de kloof tussen hoog- en laaggeletterden zo groot blijft of zelfs nog toeneemt en vragen om daar een doortastend beleid tegenover te zetten. Onze beleidsvoorstellen zijn in drie clusters gegroepeerd.
- Ontwikkel een sterk horizontaal beleid dat gecoördineerde actie en verantwoording vraagt van verschillende beleidsdomeinen.
- Zet beleidsdomeinen aan tot ontwikkeling van aanbod, doorverwijzing en sensibilisering.
- Hanteer als overheid zelf het principe van inclusion by design.
- Ondersteun de partners op het terrein:
- Stimuleer structurele samenwerkingen tussen opleiders zoals VDAB, het sociaal-cultureel werk, de digibanken en het volwassenenonderwijs onderling en met andere organisaties met een laaggeletterd doelpubliek.
- Ga vroegtijdig schoolverlaten tegen met een nieuw actieplan en het groeitraject.
- Ga uitermate voorzichtig om met besparingen in het volwassenenonderwijs, zodat er geen bijkomende drempels ontstaan voor kwetsbare doelgroepen.
- Blijf werk maken van duurzame en langdurige opleidingstrajecten door de continuering van de werkloosheidsuitkering te vrijwaren voor alle cursisten in een beroepsopleiding.
- Verbreed de geletterdheidsmodules.
- Voorzie tijd en ruimte voor leraren om zich te professionaliseren in het lesgeven aan laaggeletterden.
- Vertrouw en respecteer de autonomie en expertise van leraren en andere institutionele actoren die de leerontwikkeling van cursisten opvolgen.
- Zet verder onderzoek op naar ...
- oorzaken en oplossingen voor de kloof tussen laag- en hoogpresteerders in PIAAC;
- de geletterdheidsvaardigheden van 65-plussers;
- de oorzaken van de groei in vaardigheden van de jongste leeftijdsgroep uit PIAAC.