Erasmus+ van onderuit met focus op onderwijsAdvies over de toekomst van Erasmus+ na 2027

In het kader van het meerjarig financieel kader (MFK) van de Europese Unie voor de periode 2028-2034 stelt de Europese Commissie een nieuw Erasmus+-programma voor. De Vlaamse Onderwijsraad formuleert dit advies op eigen initiatief naar aanleiding van de aangekondigde opvolger van het Erasmus+-programma voor de periode 2028–2034.

 Erasmus+ is van strategisch belang voor de internationalisering van het Vlaamse onderwijs en draagt bij aan de realisatie van fundamentele onderwijskundige en maatschappelijke doelstellingen, zoals inclusie, burgerschap, duurzaamheid en professionalisering. Erasmus+ vormt niet alleen een hefboom voor individuele ontwikkeling of onderwijskwaliteit, maar ook voor een versterkte sociale samenhang, gedeelde verantwoordelijkheid en democratisch bewustzijn binnen Europa. De Vlaamse Onderwijsraad vraagt daarom een verhoging van het budget om deze doelstellingen te kunnen blijven waarmaken.

De Vlaamse Onderwijsraad formuleert zes aanbevelingen om de sterktes in het huidige programma nog sterker naar voren te laten komen:

  1. Betrek alle belanghebbenden via Europese, nationale en regionale belangenorganisaties
  2. Heb aandacht voor de ruime doelstelling van het programma, die onderwijs niet louter instrumenteel zien ten dienste van de arbeidsmarkt of veiligheid
  3. Voorzie een goede balans tussen mobiliteiten en samenwerkingspartnerschappen
  4. Aandacht voor alle onderwijsniveaus en hun eigenheden
  5. Vereenvoudiging en transparantie
  6. Samenwerking met andere landen
Download hier het volledige advies (PDF, 437.34KB)