Bijkomende onderwijsbevoegdheid cvo voor 1 september 2025Advies over Bijkomende onderwijsbevoegdheid cvo voor 1 september 2025

Dit advies heeft betrekking op de aanvragen van de centra voor volwassenenonderwijs die uiterlijk op 31 januari 2025 werden ingediend bij AHOVOKS om bijkomende onderwijsbevoegdheid te verkrijgen op 1 september 2025. Het grootste deel ervan vraagt om een huidige tijdelijke onderwijsbevoegdheid om te zetten naar een permanente onderwijsbevoegdheid.

We blijven de centra uitdrukkelijk wijzen op de meerwaarde van regionaal overleg voor het maken van afspraken op vlak van onderwijsaanbod en het opzetten van samenwerkingen. De leden van de technische werkgroep Onderwijsbevoegdheid cvo van de Vlaamse Onderwijsraad hebben de laatste jaren, waar nodig dat regionaal overleg gefaciliteerd en ondersteund en willen dat ook regionaal uitbreiden.

De Vlaamse Onderwijsraad hecht veel belang aan het advies van het Agentschap Integratie en Inburgering (AGII) over de aanvragen voor onderwijsbevoegdheid voor opleidingen binnen Nederlands tweede taal (NT2) en voor aanvragen van studiegebieden die geïntegreerde beroepsopleidingen bevatten. De raad gaat er vanuit dat AGII zijn regisseursrol ernstig opneemt en geregeld met de betrokken centra in overleg gaat om te bewaken dat de gemaakte afspraken in haar advies nagekomen worden. 

Ten slotte vraagt de raad om de centra zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de beslissing van de Vlaamse Regering zodat ze hun opleidingsaanbod op 1 september optimaal kunnen organiseren en maximaal cursisten kunnen aantrekken. Het verzoek tot een snelle beslissing is in alle gevallen relevant en zeker cruciaal bij aanvragen waarbij een tijdelijke onderwijsbevoegdheid wordt omgezet naar een permanente. Tot de beslissing is genomen, kunnen de centra immers de cursisten geen duidelijkheid geven over hun vervolgtraject.

Download hier het volledige advies (PDF, 365.84KB)