Bijkomende onderwijsbevoegdheid cvo voor 1 februari 2025
Een centrum voor volwassenenonderwijs (cvo) kan opleidingen organiseren die behoren tot de studiegebieden van het secundair volwassenenonderwijs. Dat laat de centra toe in te spelen op bestaande en nieuwe opleidingsbehoeften en draagt bij tot de missie en de opdracht van het volwassenenonderwijs.
De Vlor gaf advies over 38 aanvragen voor bijkomende onderwijsbevoegdheid voor 1 februari 2025, ingediend door 14 centra. Het grootste deel ervan vraagt om een huidige tijdelijke onderwijsbevoegdheid om te zetten naar een permanente onderwijsbevoegdheid.
Enkele algemene opmerkingen
Betrokkenheid bij verderzetting opgestarte tijdelijke onderwijsbevoegdheid
We vragen de overheid dat zij bij het aflopen van de tijdelijke onderwijsbevoegdheden een grondige evaluatie voorziet en op basis daarvan een eventuele voortzetting ervan overweegt. We vragen daarbij ook aandacht voor cursisten die een opleiding volgen tijdens de tijdelijke onderwijsbevoegdheid en waarbij het cvo niet kan overgaan tot een permanente onderwijsbevoegdheid.
Informatie- en communicatietechnologie als sleutel voor digitale geletterdheid
De Vlaamse Onderwijsraad wil de waarde van de ICT-opleidingen in functie van de digitale geletterdheid beklemtonen en juicht toe dat centra hierin willen blijven investeren. De opleidingen maken mensen weerbaar in een maatschappij die steeds verder digitaliseert. Dat is volledig in lijn met het Vlaams Regeerakkoord.
Regionaal overleg biedt opportuniteiten
We blijven de centra uitdrukkelijk wijzen op de meerwaarde van regionaal overleg voor afspraken op vlak van onderwijsaanbod en samenwerkingen. De Vlaamse Onderwijsraad wil dergelijk regionaal overleg nog steeds zoveel mogelijk stimuleren.
Snelle beslissing Vlaamse regering
Ten slotte vraagt de raad om de centra zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de beslissing van de Vlaamse Regering zodat ze hun opleidingsaanbod op 1 februari optimaal kunnen organiseren en maximaal cursisten kunnen aantrekken.